Inflammation i Bukspottkörteln (pankreatit)

Bukspottkörteln, pankreas, är en 15-20 centimeter lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Den producerar bukspott för matsmältningen och hormoner för blodsockerbalansen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Inflammation i bukspottskörteln

Det är vanligt att bukspottkörteln inflammeras av för mycket alkohol men den vanligaste orsaken har blivit gallsten. Efter flera akuta inflammationer kan inflammationen bli kronisk och leda till kronisk värk, bristande näringsupptag och diabetes.

Akut bukspottkörtelinflammation

Akut bukspottkörtelinflammation beror oftast på att man under en längre tid druckit för mycket alkohol. Den kan också bero på problem med gallsten, men det är ovanligt. När man första gången drabbas är det oerhört viktigt att man gör allt för att undvika att drabbas av flera akuta bukspottkörtelinflammationer. Om man drabbas flera gånger kan inflammationen bli kronisk. Man bör avstå helt från alkohol en längre tid och samtidigt ta sig tid att tänka igenom hur man kan förändra sin livsstil för att undvika ytterligare bukspottkörtelinflammationer i framtiden.

Vid akut bukspottkörtelinflammation visar sig symtomen som en oerhört stark smärta högt upp till vänster i magen. Patienter har beskrivit det som att smärtan strålar ut mot ryggen mellan skulderbladen. Smärtan är så kraftig att patienten måste uppsöka sjukhus. Man kan också få en uppsvälld mage, må illa och kräkas.

Kronisk bukspottkörtelinflammation

Kronisk bukspottkörtelinflammation innebär att man har fått så pass många akuta eller allvarliga inflammationer i bukspottkörteln att den förstörts. Den kommer aldrig kunna bli som den en gång varit. Det är en stor påfrestning som påverkar kroppen på olika sätt. Man kan få kronisk värk och svårt att ta upp näring ur maten. Matspjälkningen och blodsockerbalansen försämras. Detta kan i sin tur leda till diabetes. Dessutom måste man hela tiden tänka på att ta hand om bukspottkörteln eftersom den är extra känslig. Patienten måste till exempel avstå helt från att dricka alkohol. Det finns ingen bot utan behandlingen inriktas på att lindra symtomen.

Symtom vid bukspottkörtelinflammation


Symtomen vid kronisk bukspottkörtelinflammation är ungefär likadana som vid en akut bukspottkörtelinflammation. Skillnaden är att värken ofta ökar efter att man ätit. Dessutom är det vanligt med en grötliknande avföring samt viktnedgång. Hur gör läkaren för att ställa diagnos?

För att en läkare ska kunna ställa diagnosen bukspottkörtelinflammation bör symtomen vara typiska för sjukdomen. Om patienten har smärta i vänster sida av kroppen och som strålar ut mot ryggen talar det för att bukspottkörteln kan vara inflammerad. Förutom att känna på buken tar läkaren ett blodprov för att ställa diagnosen. Ibland görs även akut ultraljudsundersökning eller datortomografi.

Behandling av bukspottkörtelinflammation (pankreatit)

Akut bukspottkörtelinflammation brukar gå över av sig själv. Patienten brukar behöva vårdas några dagar på sjukhus. Ibland kan sjukdomen vara livshotande. På sjukhuset får patienten inte dricka eller äta alls tills bukspottkörtelinflammationen läkt. Det brukar ta några dagar och under tiden får patienten salter och vätska genom dropp. Ibland behövs också smärtstillande medel. Om patienten redan tidigare har haft en akut bukspottkörtelinflammation får hen inte dricka någon alkohol under en tid för att undvika ytterligare inflammation i bukspottkörteln.Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

  1. Hallå, jag har haft en akut inflammation i bukspottkörteln (mild) alla värden var i princip bra utom inflammationen i körteln som låg på 5,8 referens: < 1,1 samt sänka på: 192 samt något med salter samt vätskebalansen, dock nog så jobbigt samt smärtsamt, spydde mm. Låg inne i 5 dagar. Nu till min fundering, känner mig fullt frisk ingen värk och äter bra och läst att Öl o Vin ska vara bättre alternativ än sprit.

    Kan jag prova att dricka några stark Öl typ 3st för att känna efter, drack tidigare 2st folköl utan några besvär? Tacksam för svar Mvh Tomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *